Det er lige godt et år siden 20 års jubilæet for første gang en computer slog den regerende verdensmester i skak. Meget er sket siden og robotterne har nået helt nye højder.

Der var engang hvor de her elektroniske maskiner af plastik, ledninger og metal for alvor stadig kunne overraske os. Den 10. Februar 1996 spillede Garry Kasparrov, den sovjetiske grandmaster og verdensmester i skak, mod en 1.270 kg tung supercomputer designet af et team fra IBM ved navn DeepBlue.

Se videoen fra 1997 hvor de spiller igen på Youtube her.

Maurice Ashley, som selv er en amerikansk grand chessmaster, kommenterede de seks kampe live den dag. Inden kampen gjorde han det meget klart, at DeepBlue ingen chance havde mod Kasparov.

Dengang blev det anset umuligt, at en computer skulle kunne tænke strategisk, taktisk og forudseende – i hvert fald på et niveau som Kasparov. Men den store maskine vandt, og blev med et, den første computer til at slå en siddende verdensmester i skak.

Både skakspillere, programmørerne og ingeniørerne var i chok. Dengang var computere hovedsageligt adresseret som værende gode til komplekse matematiske problemer, regnskaber, skat og lignende.

Selv sagde Murray Campbell, en af udviklerne fra IBM som havde været med til at bygge DeepBlue: ”Det var et tegn på at der vil ske store ting i fremtiden.”.

Introduktionen af computere + menneske turneringer

Debatten om mand mod maskine har stået på i årtier nu. Men en ny tid inden for skak er ved at opstå hvor man konkurrerer som et hold af både en computer og et menneske mod et andet hold af samme konstellation.

Selvom det er over 20 år siden at DeepBlue slog Garry Kasparov, så er det i dag muligt for en computer og et menneske sammen at slå en computer. Så der er en fordel i den menneskelige intuition og strategiske kapacitet.

Garry Kasparov selv har engang sagt: ”Svagt menneske + maskine + bedre process ville være bedre end stærk computer og bedre end et stærkt menneske + computer + svag process”.

Den nye type skak, hvori spillerne også benytter jeg sig af computere, hedder Advanced Chess og kan findes både fysisk samt i flere fællesskaber på nettet.

Verdensmesterskab lidt rundt om hjørnet

Den 1. til den 25. september løber verdensmesterskabet i skak af stablen i Batumi, Georgien. Over tre ugers skak med verdens bedste spillere og grandmasters fra hele verden.

Selvom Russerne som nation er suverænt det stærkeste land i verden, så er det Norges Magnus Carlsen som er den helt store favorit til at løbe med guldet. Han er over placeret nr. 1 på verdensranglisten og anses af de fleste som et af de største skaktalenter nogensinde.

Unibet er en af de danske spiludbydere som faktisk tilbyder odds på verdensmesterskabet i skak – klik her for at læse mere.

Kigger man længere ned på listen finder man Vladimir Kramnik, Shakhiyar Mamedyarov og Hikaru Nakamura som er det sekundære favoritter til at løbe med verdensmesterskabet i september. De giver alle syv gange pengene igen hos Marathonbet.